Pectus Carinatum

kippenborst

Pectus carinatum, ofwel de kippenborst ontstaat door een te harde groei van het ribkraakbeen naast het borstbeen. Door deze te harde groei wordt het borstbeen naar voren geduwd. Deze groei treedt vooral op tijdens de groeispurt en tijdens deze periode zien we dan ook vaak progressie van de kippenborst. De precieze oorzaak van deze overgroei is onbekend maar soms wordt deze in gang gezet door medicatie, longaandoeningen of een operatie aan de borstkas. De afwijking kan zich hoog of laag op de borstkas bevinden en zich symmetrisch (beiderzijds) of asymmetrisch (aan één zijde) manifesteren. In 25-30% speelt een genetische factor een rol en treedt het op bij meerdere mensen in de familie. Het kan geïsoleerd voorkomen maar in zeldzame gevallen ook optreden in combinatie met bijvoorbeeld scoliose, hartafwijkingen en een aantal syndromen of bindweefselziekten (ziekte van Marfan).

Eén van de belangrijkste redenen om een kippenborst te behandelen is het cosmetische aspect en de mogelijke psychosociale impact gedurende de puberteit en ontwikkeling. Er kan schaamte optreden voor de afwijkende borstkas en soms wordt er gepest door leeftijdsgenoten. Een kippenborst leidt zelden tot lichamelijke klachten maar er kan sprake zijn van:

  • pijnklachten
  • kortademigheid
  • vermoeidheid
  • verminderd uithoudingsvermogen

Als je een arts bezoekt zal deze eerst wat vragen aan je stellen om meer duidelijkheid te krijgen over je borstkas afwijking. Bijvoorbeeld:

  • Wat voor klachten heb je?
  • Wordt je wel eens gepest?
  • Komt de afwijking in de familie voor?

Daarna zal de arts je borst willen bekijken en onderzoeken. Afhankelijk van de vorm van je borstkas, je lichaamsbouw en op basis van informatie over borstkasafwijkingen of andere aandoeningen in je familie kan de arts besluiten aanvullend onderzoek te laten verrichten zoals bijvoorbeeld een echo van het hart, een CT of MRI scan. Ook kan het soms nodig zijn de cardioloog, orthopedisch chirurg of een klinisch geneticus te consulteren.

Een kippenborst kan op verschillende manieren worden behandeld:

  1. Een operatie waarbij het te hard gegroeide kraakbeen naast je borstbeen wordt verwijderd en het borstbeen terug naar achteren wordt verplaatst (Ravitch operatie).
  2. Het terug duwen van het borstbeen met behulp van een brace. Hierbij wordt, net zoals bij een beugel van de tandarts, door druk van buitenaf de borstkas geleidelijk gedurende enkele maanden teruggeduwd naar de normale positie.

Beiden behandelingen zijn effectief maar niet alle borstkasafwijkingen laten zich corrigeren met een brace. Voor welke behandeling je in aanmerking komt hangt van een aantal factoren af, zoals bijvoorbeeld de ernst en de stijfheid van je kippenborst. De arts zal na zijn onderzoek met je bespreken welke behandeling voor jou het beste is.